Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

Ανακαλύψτε πώς το στρες είναι επιβλαβές και αναζητήστε τις πρακτικές εκείνες που συντελούν στη διαχείριση και την ανακούφιση του .

Πώς να αποτρέψεις , και να αντιμετωπίσεις το στρες.

Εάν ζείτε με υψηλά επίπεδα στρες , βάζετε ολόκληρη την ευημερία σας σε κίνδυνο. Το στρες υπονομεύει τη ψυχική και τη σωματική σας υγεία καθώς και τη συναισθηματική σας ισορροπία. Όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι το στρες ευθύνεται για τη κατάθλιψη και ότι η κατάθλιψη είναι η αιτία των περισσοτέρων ψυχικών διαταραχών. Περιορίζει τη δυνατότητά σας να ζείτε με αισιοδοξία, να λειτουργείτε αποτελεσματικά και να απολαμβάνετε τη ζωή.

Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή θα ανακαλύψετε μια θετική στάση ,στοχεύοντας στη ζωή που πραγματικά θέλετε να ζήσετε καθώς και στην εκμάθηση νέων τρόπων αντιμετώπισης του στρες .

Ο απώτερος στόχος της αντιμετώπισης του στρες είναι να εγκαθιδρύσετε μέσα σας συγκινήσεις ευχαρίστησης και χαράς.

Πώς βιώνετε το στρες και πως σας υπονομεύει.

Πάρτε τον έλεγχο αρχικά με την κατανόηση του στρες και πώς το σώμα σας αντιδρά σε αυτό.

Οι ειδήσεις στη τηλεόραση σήμερα περιλαμβάνουν την εικοσιτετράωρη κάλυψη φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών όπως σεισμοί και πλημμύρες, πόλεμοι και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακριβώς 10 λεπτά παρακολούθησης των ειδήσεων μπορούν να κάνουν το επίπεδο στρες σας να εκτοξευθεί στα ύψη ή ακόμα καθώς προετοιμάζεστε για μια επικείμενη σημαντική συνάντηση μπορεί να νιώσετε ένα πλάκωμα στο στήθος

Το ανθρώπινο σώμα ανέπτυξε αυτούς τους αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατευθεί από την απειλή των αρπακτικών ζώων και από τους επιτιθέμενους .

Αλλά η σύγχρονη ζωή είναι πλήρης νέων απειλών. Οι καλά-προσαρμοσμένες υπεράμυνες του σώματός σας ενάντια στους πραγματικούς κινδύνους μπορεί να λειτουργούν ενισχυτικά στο στρες που αισθάνεστε καθώς διαχειρίζεστε ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, ή φροντίζετε έναν άρρωστο γονέα ή ένα παιδί.

Αντί της προστασίας σας, η αντίδραση του σώματός με στρες, μπορεί να σας καταστήσει πιο ευάλωτους στις αρρώστιες.

ανθρωποκεντρική

Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναφέρουν «είναι το χειρότερο βίωμα που έχω ζήσει ποτέ και δεν μπορεί να με καταλάβει κανένας» και προφανώς όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο αρνητικό υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις (επισκέψεις σε γιατρούς, απομόνωση στο σπίτι γιατί έξω είναι επικίνδυνα).

Δυστυχώς όλη η ενέργεια προσανατολίζεται στον να φανταζόμαστε ότι πιο ακραίο μπορεί να μας συμβεί και μάλιστα να εφευρίσκουμε καταστάσεις όπου τυγχάνει να βρισκόμαστε σε μια παθητική θέση χωρίς να έχουμε κάποιο έλεγχο, δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει, ζώντας ένα εφιάλτη. Το συναίσθημα της απελπισίας εγκαθίσταται και μας παγιδεύει καθώς φαινόμαστε τελείως ανήμποροι να το ξεφορτωθούμε.

Έχοντας αυτή τη θέαση της ζωής αποδίδουμε τα προβλήματα μας σε δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες .

ανθρωποκεντρική

Η αντίδραση στρες, συχνά αποκαλούμενη ως αντίδραση «πάλης ή φυγής », είναι ο γρήγορος και αυτόματος διακόπτης του σώματός σας. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτή η αντίδραση σας βοηθά να ελέγξετε μια φυσική απειλή. Χρειάζεστε την ενέργεια, την ταχύτητα, τη συγκέντρωση και την ευκινησία είτε για να προστατευθείτε είτε για να τρέξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όταν αντιμετωπίζετε μια τέτοια απειλή, ο υποθάλαμος, μια μικροσκοπική περιοχή στη βάση του εγκεφάλου σας, πυροδοτεί ένα σύστημα συναγερμού στο σώμα σας. Μέσω ενός συνδυασμού νεύρων και ορμονικών σημάτων, αυτό το σύστημα προτρέπει τους επινεφρίδιους αδένες σας, που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά σας, να απελευθερώσουν ένα κύμα ορμονών, κυρίως αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

Η αδρεναλίνη αυξάνει το ποσοστό καρδιακών χτύπων, αυξάνει τη πίεση του αίματος και ωθεί στην παραγωγή κορτιζόλης. Η αύξηση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και αυξάνει τη διαθεσιμότητα των ουσιών που επισκευάζουν τους ιστούς.

ανθρωποκεντρική

Παραθέτουμε ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινότητα:

• Απλοποιήστε τη ζωή σας. Αντί για την αναζήτηση τρόπων να συμπιεστούν περισσότερες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, πρέπει να αφήσετε μερικά πράγματα έξω. Αναρωτηθείτε τι πρέπει πραγματικά να γίνει, τι μπορεί να περιμένει και τι όχι.

• Διαχειριστείτε το χρόνο σας σοφά. Οργανώστε ένα χάρτη κατανομής του χρόνου σας.

• Προσπαθήστε να κρατήσετε τα σχέδια σας εύκαμπτα.

• Εγκαταλείψετε και μην ανησυχείτε για τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

• Βρείτε τρόπους ώστε να επωφελείστε ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

• Χαλαρώστε. Αφιερώστε χρόνο για σας καθημερινά, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγα λεπτά. Όταν αισθάνεστε τους μύες άκαμπτους, αναπνεύστε βαθιά. Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το έξι, σταματήστε για ένα δευτερόλεπτο και έπειτα εκπνεύστε αργά.

ανθρωποκεντρική

Τα αγχογόνα γεγονότα είναι μια πραγματικότητα της ζωής, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε τον αντίκτυπο που αυτά τα γεγονότα έχουν σε σας. Μπορείτε να μάθετε για τους πονοκέφαλους: Μάθετε για τη διαχείριση του στρες για να αποτρέψετε τον πόνο.

Στην πραγματικότητα, το στρες είναι ο πονοκέφαλος . Αλλά δεν πρέπει να δώσετε στο στρες το προβάδισμα. Λάβετε απλά μέτρα.

Πρακτικές χαλάρωσης που μειώνουν το στρες

Η χαλάρωση του σώματος είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η βαθιά αναπνοή, ο οραματισμός, η προοδευτική χαλάρωση των μυών, η συγκέντρωση και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε αυτήν την αντίδραση χαλάρωσης. Όσοι ασκούνται τακτικά σε αυτές τις δραστηριότητες οδηγούνται σε μια μείωση των καθημερινών επιπέδων στρες και απολαμβάνουν συναισθήματά χαράς και ηρεμίας. Χαλάρωση δεν είναι το άραγμα στον καναπέ, ο ύπνος ή η βαρεμάρα.