Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Ποια η διαφορά μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και της ψυχολογικής ασθένειας; Μερικές φορές η απάντηση είναι αρκετά σαφής.

Οι άνθρωποι που ακούνε φωνές στα κεφάλια τους μπορούν να έχουν σχιζοφρένια, παραδείγματος χάριν. Και εκείνοι με μεγαλοπρεπείς ιδέες όπως το να γίνουν ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης χωρίς οποιαδήποτε εμπειρία μπορούν να έχουν μια μορφή διπολικής διαταραχής.

Αλλά συχνότερα, τα όρια μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και της ψυχολογική ασθένειας δεν είναι ευδιάκριτα. Εάν είστε φοβισμένοι με μια ομιλία που θα εκφωνήσετε στο κοινό δεν σημαίνει ότι έχετε μια ασθένεια . Εάν αισθάνεστε λυπημένοι και αποθαρρυμένοι, δεν είστε απαραίτητα άρρωστοι .

Ακριβώς τι είναι κανονική ψυχολογική υγεία, εν πάση περιπτώσει;

Οι φιλόσοφοι οι ερευνητές και οι εμπειρογνώμονες της ψυχολογικής υγείας έχουν παλέψει με αυτό το ζήτημα για εκατοντάδες χρόνια, και ακόμα και σήμερα η γραμμή μεταξύ κανονικού και μη φυσιολογικού είναι συχνά ασαφής . Για αυτό οι τομείς της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας είναι μερικές φορές σε διαμάχη.

Ο φυσιολογικός καθορίζεται συχνά από αυτούς που το καθορίζουν. Το κανονικό είναι διφορούμενο και συχνά δεμένο στις κρίσεις αξίας, ιδιαίτερες σε κάθε πολιτισμό. Και ακόμη και μέσα στον πολιτισμό, οι έννοιες της φυσιολογικής ψυχολογικής υγείας μπορούν να εξελιχθούν κατά τη διάρκεια του χρόνου εάν οι κοινωνικές δομές ή οι προσδοκίες αλλάζουν. Η ιατρική έρευνα και η επιστημονική γνώση μπορούν επίσης να οδηγήσουν στις αλλαγές στους ορισμούς της ψυχολογικής υγείας.

 

Αυτό που καθιστά δύσκολο να διακρίνουμε την ψυχολογική υγεία από την ψυχολογική ασθένεια είναι ότι κανένα τεστ δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία εξέταση αίματος για την ψυχαναγκαστική διαταραχή, κανένας υπέρηχος για την κατάθλιψη και καμία ακτίνα X για τη διπολική διαταραχή.