Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Οι άνθρωποι με υποχονδρία είναι σίγουροι ότι ακόμη και τα αβλαβή φυσικά συμπτώματα είναι μια ένδειξη ότι έχουν μια σοβαρή ασθένεια. Δεν καθησυχάζονται από τους γιατρούς ή τα ιατρικά τεστ που δείχνουν ότι είναι καλά στην υγεία τους . Αντ' αυτού, μπορούν να γυρνούν από γιατρό σε γιατρό σε αναζήτηση μιας διάγνωσης.

Αν και οι άνθρωποι με υποχονδρία είναι συχνά στόχος αστείων και εμπαιγμού, αυτή η υπερβολική μορφή ανησυχίας για την υγεία δεν είναι κάτι για χλευασμό. Η υποχονδρία, είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί μερικές φορές να καταναλώσει όλη την ενέργεια της ζωής του ατόμου. Δυστυχώς, επειδή η υποχονδρία μπορεί να είναι τόσο καλά ριζωμένη, πολλοί άνθρωποι δεν θα εξετάσουν τη περίπτωση να έχουν μια ψυχική διαταραχή και αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγους. Αλλά η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική, και να επιτρέψει στα άτομα να ζουν ελεύθερα από τους φόβους τους.

Συμπτώματα

Η υποχονδρία είναι ένας τύπος ψυχοσωματικής διαταραχής. Τα συμπτώματα περιστρέφονται γύρω από τις σωματικές λειτουργίες και αισθήσεις. Αυτά τα σωματικά συμπτώματα συχνά είναι εντελώς πραγματικά, όπως ένας βήχας, μια πληγή στο δέρμα, ένας πόνος στο στομάχι ή ένας πόνος στο θώρακα. Αλλά οι άνθρωποι με υποχονδρία διαστρεβλώνουν αυτά τα συμπτώματα και τα αποδίδουν σε μια φανταστική ασθένεια, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό φόβο ή ανησυχία προσβολής από μια ιδιαίτερη ασθένεια
  • Ανησυχία ότι τα δευτερεύοντα συμπτώματα σημαίνουν ότι υπάρχει μια σοβαρή ασθένεια και έντονες φοβίες
  • Η επιδίωξη επανάληψης των ιατρικών τεστ
  • Απογοήτευση από τους γιατρούς ή της ιατρικής φροντίδας
  • Τεταμένες κοινωνικές σχέσεις
  • Έμμονή στην έρευνα υγείας
  • Συχνό έλεγχο του σώματός για τυχόν προβλήματα
  • Συχνό έλεγχο των ζωτικής σημασίας ενδείξεων, όπως ο σφυγμός ή η πίεση αίματος
  • Έντονη ανησυχία μήπως έχετε κάποια ασθένεια μετά από διάβασμα σχετικού άρθρου ή άκουσμα μιας συζήτησης

Η υποχονδρία μπορεί να ποικίλει σε ένταση. Πολλοί άνθρωποι με υποχονδρία είναι απολύτως βέβαιοι ότι έχουν μια ορισμένη ασθένεια, και το να πάρουν μια διάγνωση γίνεται η πρωταρχική μέριμνα της ζωή τους. Επισκέπτονται πολυάριθμους γιατρούς και ειδικούς. Εάν ένας γιατρός τους λέει ότι δεν είναι άρρωστοι, δεν τον θεωρούν επαρκή και αναζητούν άλλες απόψεις. Μπορούν να επιδιώξουν πολυάριθμες δοκιμασίες, όπως η απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας, ή ακόμα και η διερευνητική χειρουργική επέμβαση. Μπορούν να σκεφτούν ότι η έλλειψη μιας διάγνωσης σημαίνει ότι παίρνουν φτωχή ιατρική φροντίδα. Μπορούν ασταμάτητα να μιλούν για τα συμπτώματα ή τις πιθανές ασθένειές τους με την οικογένεια και τους φίλους. Άλλοι έχουν μια λιγότερο έντονη μορφή υποχονδρίας. Οι ανησυχίες τους μπορεί πάντα να είναι στο υπόβαθρο ακόμα κι αν δεν τους εξαναγκάζουν να κάνουν τόσες συχνές ιατρικές επισκέψεις.