Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

Στην αξιολόγηση της ψυχολογικής υγείας σας, οι ψυχολόγοι μπορεί να σας ρωτήσουν πώς αισθάνεστε και εάν έχετε παρατηρήσει διαφορές στη συμπεριφορά ή τη διάθεσή σας. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μερικά ψυχολογικά τεστ. Άλλες ερωτήσεις που τίθενται συνήθως είναι οι εξής: "Πόσο καιρό είχατε τα συμπτώματα", "Πόσο έντονα είναι τα συμπτώματά σας", "Πώς ζείτε τα συμπτώματα σας", "Πώς αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στη ζωή σας".

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι όταν τελειώνει μια δυνατή σχέση. Αλλά εάν αισθάνεστε έντονα λυπημένοι και επιμένουν τα συναισθήματα για αρκετές εβδομάδες και χάνετε το ενδιαφέρον σας για τις καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη. Ομοίως, εάν είστε ανήσυχοι πριν από μια παρουσίαση και τα συμπτώματα, όπως ο ιδρώτας η γρήγορη αναπνοή είναι βασανιστικά, μπορεί να έχετε μια κοινωνική φοβία .

Η δική μας προσέγγιση στα προσωπικά σας προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν βάζει τους ανθρώπους σε κουτάκια ούτε περνάτε τη δοκιμασία κάποιου ψυχολογικού τεστ. Όπως προαναφέρθηκε η ψυχοθεραπεία στο vitatherapy είναι προσανατολισμένη στο να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να συνδεθεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που τον συνδέουν με τη ζωή όπως και να βρει τις ακριβείς απαντήσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς και πληροφοριακούς χωρίς να ταυτιζόμαστε με την παρακάτω ενημέρωση, αναφέρουμε τα πιο κοινά ψυχολογικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα δεν μας “καθορίζουν” σαν υπάρξεις αλλά είναι μόνο τα επιφανειακά αποτελέσματα βαθύτερων αιτιών.

ανθρωποκεντρική

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο. Η κατάθλιψη, αποκαλούμενη και μείζονα κατάθλιψη, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, είναι μια ψυχολογική ασθένεια που περιλαμβάνει και το νου και το σώμα. Έχει επιπτώσεις στο πώς σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να εκτελέσετε τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητές σας, και η κατάθλιψη μπορεί να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι η ζωή δεν αξίζει άλλο.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ποικίλουν πολύ και ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να ζει τη κατάθλιψη. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τόσο ακραία που είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοι μπορούν να αισθάνονται δυστυχισμένοι χωρίς πραγματικά να ξέρουν το γιατί. Αν και μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν μόνο ένα επεισόδιο κατάθλιψης, οι περισσότεροι έχουν συχνές επαναλήψεις καταθλιπτικών επεισοδίων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ανθρωποκεντρική

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι κατά περιόδους. Ο καθένας στην πραγματικότητα, είναι καλό να έχει ένα μέτριο άγχος. Το μέτριο άγχος μπορεί να βοηθά να αποκριθείτε κατάλληλα σε ένα πραγματικό κίνδυνο και μπορεί να σας παρακινεί για να έχετε μια δημιουργική ζωή. Αλλά εάν αισθάνεστε συχνά πολύ ανήσυχοι χωρίς λόγω και οι ανησυχίες σας, αναστατώνουν την καθημερινή ζωή σας, μπορεί να έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή προκαλεί υπερβολική ανησυχία ή μη ρεαλιστική ανησυχία πέρα από αυτό που αρμόζει σε μια κατάσταση.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής μπορούν να ποικίλουν σε συνδυασμό ή δριμύτητα. Τα γενικευμένα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν:

ανθρωποκεντρική

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που αναπτύσσεται χωρίς κανέναν προφανή λόγω και προκαλεί τις πιο ακραίες ψυχοσωματικές αντιδράσεις. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι πολύ εκφοβιστικές και επώδυνες. Άνθρωποι που έχουν υποστεί τέτοια κρίση, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στο κόσμο.

Όταν η κρίση πανικού εμφανίζεται, σκέφτεστε ότι χάνετε τον έλεγχο, κατέχεστε από μια επίθεση ταχυκαρδιών ή την εντύπωση ότι την επόμενη στιγμή μπορεί να πεθάνετε. Μπορεί να έχετε μόνο μια ή δύο κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωής σας. να από τα χειρότερα πράγματα στις διαταραχές πανικού είναι ο έντονος φόβος ότι θα έχετε ένα άλλο επεισόδιο κρίσης πανικού σύντομα, κάτι το οποίο σας κρατάει σε μία κατάσταση συνεχούς άγχους για το κοντινό μέλλον και μειώνει αισθητά το επίπεδο της καθημερινότητάς σας.

ανθρωποκεντρική

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρικοί και αδέξιοι σε μερικές κοινωνικές επαφές. Για μερικούς όμως, οι καθημερινές κοινωνικές επαφές προκαλούν ακραία ανησυχία, φόβο και αδυναμία συμμετοχής. Μπορεί να απομακρύνεστε και να βρίσκετε πολλές δικαιολογίες για να αποφύγετε κοινωνικές συναντήσεις. Μπορεί να μην είστε σε θέση ακόμη και να φάτε σε μια συνεύρεση, πόσο μάλλον να πάτε σε ένα μέρος άγνωστο, με δικές του συμβάσεις.

Η παράλογη ανησυχία ή ο φόβος ότι οι δραστηριότητες σας αξιολογούνται και κρίνονται από τους άλλους προκαλούν μια χρόνια κατάσταση ψυχολογικής δυσλειτουργίας. Επίσης φοβάστε ότι θα ταπεινωθείτε. Όταν έχετε την κοινωνική φοβία, συνειδητοποιείτε ότι η ανησυχία ή ο φόβος σας είναι σύμφωνος με την εξωτερική κατάσταση. Έτσι αποφεύγετε τις καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα.