Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Ο εαυτός παραμένει ελλειμματικός και η προσωπικότητα ανεκπλήρωτη από διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες. Ποια είναι όμως τα εμπόδια ;

Μπορούμε να αναφέρουμε αρχικά συμπεριφορές που ονομάζονται ‘ψυχολογικές άμυνες’. Οι ψυχολογικές άμυνες είναι μηχανισμοί προστασίας. Είναι άμυνες που αναπτύσσουμε κατά της πραγματικότητας και αποτελούν, αυτές καθαυτές, βιώματα και μάλιστα πολύ έντονα βιώματα. Τις ονομάζουμε και εξωτερικές άμυνες γιατί σκιάζουν την πραγματικότητα την παραμορφώνουν και την απορρίπτουν .Όταν οι άμυνες έχουν το πάνω χέρι, αφήνουν στο άτομο ένα αίσθημα ανολοκλήρωτου καθώς και αισθήματα ανησυχίας. Το άτομο αντί να είναι προσανατολισμένο στη ζωή και τα πλούσια βιώματα σε όλα τα επίπεδα ,σωματικό, σχεσιακό, αισθησιακό, πνευματικό και δημιουργικό , αφιερώνει τη ζωή του στη προστασία του. Οι ψυχολογικές άμυνες είναι μηχανισμοί ψυχολογικού θανάτου που απομακρύνουν το άτομο ,από τον ίδιο του τον εαυτό και τις επιθυμίες του. Είναι ένας τρόπος αδέξιος και αναποτελεσματικός να φτάσει κάποιος την ευτυχία .

τραύμα, ψυχολογία

ανθρωποκεντρική

Ο Pierre Janet, ειδικά στο βιβλίο του "Νευρώσεις και έμμονες ιδέες", αναφέρει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιπτώσεις ατόμων, τα οποία έχουν υποστεί κάποιο συγκεκριμένο τραύμα σε φυσικό ή σε ψυχολογικό επίπεδο και το σκέφτονταν έκτοτε, έντονα και ακατάπαυστα. Αυτή η προσκόλληση στο τραυματικό ή δυστυχές γεγονός, ταλαιπωρεί επίσης πολλά αγχώδη και καταθλιπτικά άτομα, δηλαδή ανθρώπους που δεν είναι καλά .

Αντί να διώξουν από τη συνείδηση τους τις δύσκολες και οδυνηρές εμπειρίες ή ακόμα και τις ακατάλληλες απαντήσεις που δίνουν σε αυτά τα βιώματα, αφήνονται να κυριευτούν και να κατασπαραχθούν από το συνεχές αναμάσημα τους. Τα βιώματα αυτά αντανακλούν επ' άπειρο στην ψυχολογική πραγματικότητα του ατόμου και έρχονται στη επιφάνεια με αυτοματικό τρόπο όταν κάποιο ερέθισμα τα πυροδοτεί, συχνά αμελητέο.

ανθρωποκεντρική

Η αναγκαιότητα που κηρύχτηκε από το Σωκράτη «Γνώθι σ΄αυτόν» , δηλαδή το να παρουσιασθείς και να έρθεις στο φώς, να βεβαιώσεις αυτό που είσαι, δεν είναι έργο μόνο αλήθειας και ειλικρίνειας, αλλά κυρίως έργο ζωής. Εάν σκεφτούμε καλά πάνω σε αυτό μπορούμε να πούμε, ότι η μόνη βεβαιότητα, με την οποία είμαστε μπλεγμένοι περισσότερο σε αυτό τον κόσμο, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η πραγματικότητα που μπορεί να μας καταστήσει δυναμικούς, δημιουργικούς, ταιριαστούς, κατάλληλους είναι μόνο ο εαυτός μας. Γιατί πρέπει να παραμελούμε τη μόνη ύπαρξη που δεν μας είναι ξένη, μας αφορά και ταυτίζεται με την ίδια τη μοίρα μας. Εάν υπάρχει κάτι στο κόσμο που είναι πηγή ζωής, δράσης, ενδιαφέροντος, θέλησης, δύναμης, επιθυμίας είναι η ίδια η ύπαρξης μας.

Γιατί λοιπόν μια τέτοια προφανής πραγματικότητα δεν έχει τη θέση που της αρμόζει. Ο λόγος είναι απλός, εξαιτίας της άμεσης σύνδεσης που έχουμε με τον εαυτό μας, είμαστε οι πλέον επικίνδυνοι για μας τους ίδιους.

ανθρωποκεντρική

Αν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ένας άνθρωπος του οποίου η αυθεντικότητα έχει υποβληθεί σε ανεπαίσθητο αλλά σε διαρκή ακρωτηριασμό, ενδεχομένως και ασυνείδητα, το αποτέλεσμα είναι, όπως μας λέει ο Laing άσχετα με το πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος ή με το πώς ενεργεί, άσχετα με το ποιο νόημα αποδίδει στην κατάσταση του, όταν από τα συναισθήματα του αφαιρείται το κύρος και οι πράξεις του απογυμνώνονται από τα κίνητρα, τις προθέσεις και τα αποτελέσματα τους, τότε το νόημα που έχει η κατάσταση για αυτόν λεηλατείται, έτσι ώστε ο άνθρωπος περιέρχεται σε ολοκληρωτική σύγχυση και αποξένωση.

Δεν χρειάζεται ένα παιδί να δεχτεί κατάφωρη παραμέληση ή κάποιο εμφανές τραύμα, αρκεί και μόνο η “μη επιβεβαίωση” της αντικειμενικής του πραγματικότητας. Το πρόβλημα δεν είναι η απόρριψη, που ισοδυναμεί με το μήνυμα δεν είναι είσαι “σωστός”, αλλά η “μη επιβεβαίωση” που ισοδυναμεί με το μήνυμα “δεν υπάρχεις”.

ανθρωποκεντρική

Το θεμελιώδες συστατικό που καθορίζει το ψυχολογικό μας κόσμο, είναι τα συναισθήματα.

Τα αισθήματα και τα συναισθήματα που εγκαθίστανται μέσα μας αφού έρθουμε σε επαφή με τη πραγματικότητα ,συμπεριλαμβανομένων και των διανοητικών μας γνώσεων, μας επιτρέπουν να αξιολογούμε τα πράγματα, τα άτομα και τις πράξεις και να εντοπίζουμε επιθυμίες για δράση, ώστε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που μας ενδιαφέρουν.

Αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι ο τρόπος που εγκαθίστανται μέσα μας τα αρνητικά συναισθήματα που παράγουν άγχος , που με τη σειρά τους ευθύνονται για όλες τις ψυχολογικές διαταραχές μη οργανικής προέλευσης .

Το αντικείμενο των αρνητικών συναισθημάτων όπως ο φόβος, η λύπη, η αηδία, είναι περισσότερα από όλα, το πιθανόν, αυτό δηλαδή που μπορεί να συμβεί.