Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Για κάποιον με μια ψυχολογική ασθένεια, οι συνέπειες του στίγματος μπορεί να είναι καταστρεπτικές, σε μερικές περιπτώσεις χειρότερες και από την ίδια την διαταραχή. Τι μπορείτε να κάνετε για το στίγμα; Εάν έχετε μια ψυχική ασθένεια, μπορείτε να αποφασίσετε σε ποιους και πόσο θα μιλήσετε για αυτήν.

Μπορεί να μην είστε άνετοι να μιλήσετε στον καθένα για το πρόβλημα σας. Από την άλλη πλευρά, εάν εμπιστεύεστε κάποιους ανθρώπους, μπορείτε να βρείτε την αναγκαία συμπάθεια, την υποστήριξη και την αποδοχή που χρειάζεστε. Η επικοινωνία είναι, ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια σας έχουν τύχει, καθώς χωρίς αυτήν το αίσθημα της απομόνωσης γίνεται εντονότερο και δημιουργεί επιπρόσθετες, δύσκολες καταστάσεις. Παρακάτω παρατίθενται διάφορα επιβλαβή αποτελέσματα του στίγματος, καθώς και μερικοί τρόποι για να εξαλειφθεί.

ανθρωποκεντρική

Το τι είναι ψυχολογική υγεία και τι όχι μπορείτε να το απαντήσετε με βάση:

 

1) Τις αντιλήψεις σας: Πώς αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις σας και τις συμπεριφορές που καθορίζουν ποιος είναι κανονικός και ποιος όχι για σας. Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε καλά ή ότι δεν είστε ικανοί ή δεν εκτελείτε τις στερεότυπες δραστηριότητες ή τα πράγματα που χρησιμοποιούσατε για απόλαυση. Εάν έχετε κατάθλιψη, τα πιάτα μπορούν να μείνουν άπλυτα για μέρες, να σταματήσετε ή να χάσετε το ενδιαφέρον για τα χόμπι. Μπορεί να αισθανθείτε λυπημένοι, αποθαρρυμένοι και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν απολαμβάνετε άλλο τη ζωή και τα βρίσκετε όλα μάταια.


2) Τις αντιλήψεις των άλλων: Οι αντιλήψεις σας είναι υποκειμενικές και μπορεί να μην έχετε μια ακριβή αξιολόγηση της συμπεριφοράς, των σκέψεων ή της λειτουργίας σας.

ανθρωποκεντρική

Οι ειδικοί της ψυχολογικής υγείας καθορίζουν τις ψυχολογικές διαταραχές εξετάζοντας τα συμπτώματα και τις οργανικές λειτουργίες. Υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να ιδωθούν και από εξωτερικούς παρατηρητές, όπως η γρήγορη αναπνοή, και συμπτώματα που είναι υποκειμενικά και έχουν να κάνουν με το τι αισθάνεστε, όπως η ευφορία ή η απόγνωση. Η λειτουργική εξασθένιση είναι η ανικανότητα να εκτελεστούν ορισμένα στερεότυπα ή βασικοί καθημερινοί στόχοι, όπως το λούσιμο ή η μετάβαση στην εργασία.


Στη ψυχολογική δυσλειτουργία τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως με συμπεριφορές, όπως η επαναλαμβανόμενη πλύση χεριών. Συναισθήματα, όπως η έντονη θλίψη. Σκέψεις, όπως οι αυταπάτες ότι η τηλεόραση ελέγχει το μυαλό σας. Οργανικές εκκρίσεις, όπως ο ιδρώτας. Τα συμπτώματα και τα δυσλειτουργικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες ψυχολογικές ασθένειες αναφέρονται λεπτομερώς στο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχολογικών διαταραχών (DSM).

ανθρωποκεντρική

Πρόοδος σημειώνεται στην αντιμετώπιση του στίγματος των ψυχολογικών διαταραχών. Στο μεταξύ, μπορείτε να λάβετε θετικά μέτρα για να καταπολεμήσετε το στίγμα. Έχετε ακούσει πιθανώς τις λέξεις όπως "ψύχω....", "βλαμμένος "και "το schizo...."

Αλλά εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας τυχαίνει να έχει μια ψυχολογική ασθένεια ή μια ψυχολογική διαταραχή, ίσως ήδη καταλάβατε ότι αυτές οι λέξεις διαιωνίζουν το στίγμα που συνδέεται με την ψυχολογική διαταραχή . Απέναντι στο στίγμα μπορεί να απαντήσετε με ντροπή και ενοχές, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να κάνει το κόσμο να σας παρεξηγήσει. Αλλά ενώ το στίγμα μιας ψυχολογικής διαταραχής μπορεί να είναι επώδυνο και επενδυμένο με ντροπή ,μπορείτε να βρείτε τους τρόπους να το αντιμετωπίσετε και να το καταπολεμήσετε . Το στίγμα, εξ ορισμού, είναι ένα σημάδι ντροπής.

ανθρωποκεντρική

Ποια η διαφορά μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και της ψυχολογικής ασθένειας; Μερικές φορές η απάντηση είναι αρκετά σαφής.

Οι άνθρωποι που ακούνε φωνές στα κεφάλια τους μπορούν να έχουν σχιζοφρένια, παραδείγματος χάριν. Και εκείνοι με μεγαλοπρεπείς ιδέες όπως το να γίνουν ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης χωρίς οποιαδήποτε εμπειρία μπορούν να έχουν μια μορφή διπολικής διαταραχής.

Αλλά συχνότερα, τα όρια μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και της ψυχολογική ασθένειας δεν είναι ευδιάκριτα. Εάν είστε φοβισμένοι με μια ομιλία που θα εκφωνήσετε στο κοινό δεν σημαίνει ότι έχετε μια ασθένεια . Εάν αισθάνεστε λυπημένοι και αποθαρρυμένοι, δεν είστε απαραίτητα άρρωστοι .

Ακριβώς τι είναι κανονική ψυχολογική υγεία, εν πάση περιπτώσει;

Οι φιλόσοφοι οι ερευνητές και οι εμπειρογνώμονες της ψυχολογικής υγείας έχουν παλέψει με αυτό το ζήτημα για εκατοντάδες χρόνια, και ακόμα και σήμερα η γραμμή μεταξύ κανονικού και μη φυσιολογικού είναι συχνά ασαφής . Για αυτό οι τομείς της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας είναι μερικές φορές σε διαμάχη.