Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Πρόοδος σημειώνεται στην αντιμετώπιση του στίγματος των ψυχολογικών διαταραχών. Στο μεταξύ, μπορείτε να λάβετε θετικά μέτρα για να καταπολεμήσετε το στίγμα. Έχετε ακούσει πιθανώς τις λέξεις όπως "ψύχω....", "βλαμμένος "και "το schizo...."

Αλλά εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας τυχαίνει να έχει μια ψυχολογική ασθένεια ή μια ψυχολογική διαταραχή, ίσως ήδη καταλάβατε ότι αυτές οι λέξεις διαιωνίζουν το στίγμα που συνδέεται με την ψυχολογική διαταραχή . Απέναντι στο στίγμα μπορεί να απαντήσετε με ντροπή και ενοχές, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να κάνει το κόσμο να σας παρεξηγήσει. Αλλά ενώ το στίγμα μιας ψυχολογικής διαταραχής μπορεί να είναι επώδυνο και επενδυμένο με ντροπή ,μπορείτε να βρείτε τους τρόπους να το αντιμετωπίσετε και να το καταπολεμήσετε . Το στίγμα, εξ ορισμού, είναι ένα σημάδι ντροπής.


Το στίγμα συνίσταται με το να χαρακτηρίζει κάποιον με μια ταμπέλα, κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους που έχουν εκείνο τον όρο μέσα από στερεότυπα και τέλος δημιουργεί κατακερματισμούς και διακρίσεις ανάμεσα σε μια ομάδα που νιώθει ανωτερότητα και μια που υποτιμάται :'εμείς και αυτοί'.
Οι ετικέτες όμως μπορούν να είναι και χρήσιμες και όχι πάντα αρνητικές. Στην υγεία, παραδείγματος χάριν, μια διάγνωση είναι, στην ουσία, μια ετικέτα. Μια ετικέτα μπορεί να προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει μια ιατρική αιτία, και μπορεί να σας οδηγήσει προς την κατάλληλη θεραπεία. Οι ετικέτες δεν οδηγούν πάντα στο στίγμα. Πολλές ασθένειες σήμερα κερδίζουν την αποδοχή την ενσυναίσθηση και τη συμπάθεια.


Η ανοικτή συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος


Υπάρχουν και καλά νέα, ωστόσο, καθώς σήμερα, το στίγμα που περιβάλλει μερικές ψυχολογικές διαταραχές απαλείφεται αργά και σταθερά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών ασθενειών. Επιπλέον, πολλά δημόσια πρόσωπα έχουν συζητήσει ανοιχτά την εμπειρία κάποιας ψυχολογικής δυσανεξίας, πράγμα που βοηθά επίσης να φύγει το στίγμα από τη θέση ντροπής.