Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Το τι είναι ψυχολογική υγεία και τι όχι μπορείτε να το απαντήσετε με βάση:

 

1) Τις αντιλήψεις σας: Πώς αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις σας και τις συμπεριφορές που καθορίζουν ποιος είναι κανονικός και ποιος όχι για σας. Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε καλά ή ότι δεν είστε ικανοί ή δεν εκτελείτε τις στερεότυπες δραστηριότητες ή τα πράγματα που χρησιμοποιούσατε για απόλαυση. Εάν έχετε κατάθλιψη, τα πιάτα μπορούν να μείνουν άπλυτα για μέρες, να σταματήσετε ή να χάσετε το ενδιαφέρον για τα χόμπι. Μπορεί να αισθανθείτε λυπημένοι, αποθαρρυμένοι και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν απολαμβάνετε άλλο τη ζωή και τα βρίσκετε όλα μάταια.


2) Τις αντιλήψεις των άλλων: Οι αντιλήψεις σας είναι υποκειμενικές και μπορεί να μην έχετε μια ακριβή αξιολόγηση της συμπεριφοράς, των σκέψεων ή της λειτουργίας σας.

Σε σας, η ζωή σας μπορεί να φαίνεται τέλεια και κανονική. Αυτό μπορεί να είναι σπάνια περίπτωσης σχιζοφρένιας . Εάν έχετε σχιζοφρένια, μπορείτε να έχετε ακουστικές παραισθήσεις ,να ακούτε φωνές, και να συνομιλείτε με αυτές ,θεωρώντας ότι είναι μια κανονική αλληλεπίδραση με ένα άλλο πρόσωπο. Στους παρατηρητές που βλέπουν αυτήν την συμπεριφορά, μπορεί να φανεί αφύσικο.


3) Πολιτιστικοί και εθνικοί κανόνες: Πολλές φορές μια κανονική συμπεριφορά ή σκέψη καθορίζεται από τον πολιτισμό μας. Αλλά αυτός που είναι κανονικός στα πλαίσια ενός πολιτισμού μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερος στα πλαίσια ενός άλλου. Η συζήτηση με τις φωνές μπορεί να είναι ένας δείκτης σχιζοφρένιας στους δυτικούς πολιτισμούς. Αλλά αυτά τα είδη παραισθήσεων μπορεί να είναι ένα κανονικό μέρος της θρησκευτικής εμπειρίας σε άλλους πολιτισμούς. Και κάτι που είναι κανονικό ή αποδεκτό μέσα στον οικογενειακό σας πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί αφύσικο έξω από το σπίτι σας. Παραδείγματος χάριν, η συμπεριφορά ενός παιδιού με διασπασμένη προσοχή ή με διαταραχή υπερδραστηριότητας μπορεί να είναι απαράδεκτη σε ένα δομημένο σχολικό περιβάλλον, αλλά αποδεκτή σε ένα λιγότερο δομημένο οικογενειακό περιβάλλον.


4) Κανονικότητα: Κάποιος καθορίζεται σαν κανονικός όταν εμπίπτει στο μέσο όρο, ενώ άλλοι εμπίπτουν στο ένα άκρο ή στο άλλο. Εκείνοι στα άκρα ονομάζονται συχνά διαταραγμένοι επειδή δεν είναι στη μέση.