Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Θέλει πολύ θάρρος για να επιζητούμε την αλήθεια και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι. Δίνουμε μια διαρκή μάχη ενάντια στο να συντασσόμαστε με τις προσδοκίες των άλλων για μας. Στην πραγματικότητα, οι άλλοι είμαστε πάντα εμείς, ο ίδιος ο εαυτός μας. Παρουσιάζουμε στον εαυτό μας τον κόσμο σαν κάτι που καθορίζουν οι άλλοι, οι οποίοι υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας. Ζούμε σε ένα κόσμο, που εξορίζουμε τον εαυτό μας, ακλουθώντας τις οδηγίες και τις γνώμες των άλλων.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα μέσα για να μας φέρει πίσω στη πατρίδα μας. Σε μια πατρίδα, που η αυθεντική ζωή έχει εξέχουσα θέση! Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην εξουδετέρωση των φαντασμάτων που κατοικούν στο κεφάλι μας.Στη ψυχοθεραπεία δεν δίνονται προπαρασκευασμένες λύσεις. Στη ψυχοθεραπεία βασιλεύει η ειλικρίνεια. Οι ψυχοθεραπευτές δεν πρέπει να προβάλουν μια εικόνα για τον εαυτό τους στην οποία παρουσιάζονται, σαν να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από όσα γνωρίζουν πραγματικά. Οι άνθρωποι έρχονται στη ψυχοθεραπεία γιατί δεν βλέπουν τον εαυτό τους ξεκάθαρα. Οι ψυχοθεραπευτές οφείλουν να δίνουν ξεκάθαρες εικόνες, για τη φύση των ψυχολογικών τους προβλημάτων και το πώς μπορούμε να πάνε παραπέρα. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επιτρέπουν την ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου;

Οι παράγοντες αυτοί είναι ουσιαστικά εσωτερικές δυνάμεις ψυχολογικής φύσης. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε αυτές τις εσωτερικές διεργασίες.

Όταν γίνεται αυτό, έχουμε όχι μόνο μείωση των εντάσεων, αλλά και ικανοποίηση , ευφορία , ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ψυχολογικής ζωής, από την σεξουαλικότητα, την κινητικότητα, μέχρι την πιο υψηλή διανόηση.

Η ευχαρίστηση υπάρχει παντού και σε όλα. Σίγουρα, η αξία της ελευθερίας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης, αλλά δεν αρκεί.

Οι επιθυμίες που αναδύονται, σε αυτά τα πλαίσια, ενδέχεται να είναι επιθυμίες άμυνας και όχι δημιουργίας. Οι ψυχολόγοι καλό είναι, να βοηθούν το άτομο να πάει ακόμη πιο μακριά, ώστε να ανακαλύψει και να αγγίξει νέες πραγματικότητες. Η βαθιά ανάγκη για νέες πραγματικότητες υπάρχει, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένη στο τώρα. Οι ψυχολόγοι έχουν την ευθύνη ,μέσω της παρέμβασης ,να δώσουν στο άτομο τη δυνατότητα να προσαρμόσει αυτές τις πραγματικότητες στο εδώ και τώρα.