Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 17 - Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54641 | Τηλέφωνα: 2310832688, 6977077796 | Email: sepetidis@gmail.com |

ανθρωποκεντρική

Η αντίδραση στρες, συχνά αποκαλούμενη ως αντίδραση «πάλης ή φυγής », είναι ο γρήγορος και αυτόματος διακόπτης του σώματός σας. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτή η αντίδραση σας βοηθά να ελέγξετε μια φυσική απειλή. Χρειάζεστε την ενέργεια, την ταχύτητα, τη συγκέντρωση και την ευκινησία είτε για να προστατευθείτε είτε για να τρέξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όταν αντιμετωπίζετε μια τέτοια απειλή, ο υποθάλαμος, μια μικροσκοπική περιοχή στη βάση του εγκεφάλου σας, πυροδοτεί ένα σύστημα συναγερμού στο σώμα σας. Μέσω ενός συνδυασμού νεύρων και ορμονικών σημάτων, αυτό το σύστημα προτρέπει τους επινεφρίδιους αδένες σας, που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά σας, να απελευθερώσουν ένα κύμα ορμονών, κυρίως αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

Η αδρεναλίνη αυξάνει το ποσοστό καρδιακών χτύπων, αυξάνει τη πίεση του αίματος και ωθεί στην παραγωγή κορτιζόλης. Η αύξηση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και αυξάνει τη διαθεσιμότητα των ουσιών που επισκευάζουν τους ιστούς.

Η κορτιζόλη επιδρά αρνητικά καταστέλλοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού και του αναπαραγωγικού συστήματος καθώς και τις διαδικασίες ψυχολογικής ανάπτυξης .

Το σύνθετο σύστημα συναγερμών επικοινωνεί επίσης με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη διάθεση, τα κίνητρα, το λόγο και τη δημιουργικότητα. Αλλά οι φυσικές απειλές δεν είναι τα μόνα γεγονότα που προκαλούν την αντίδραση στρες. Οι ψυχολογικές «απειλές» - όπως το στρες που συνδέεται με την εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις σημαντικές αλλαγές ζωής, την ασθένεια ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου μπορεί να πυροδοτήσουν το ίδιο σύστημα συναγερμού. Ακόμη και οι καθημερινές απαιτήσεις διαβίωσης μπορεί να συμβάλουν στην αντίδραση με στρες.

Επίσης η επί μακρόν έκθεση σας σε αγχωτικές καταστάσεις, χωρίς να έχει αντισταθμιστεί αυτό το άγχος, μπορεί να γίνει μια μόνιμη επιβλαβής κατάσταση. Η μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της αντίδρασης στρες και η υπερέκθεση στη κορτιζόλη και σε άλλες ορμόνες στρες μπορεί να αναστατώσει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός σας, που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, την αϋπνία, τα πεπτικά προβλήματα, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη, την εξασθένιση της μνήμης, τις φυσικές ασθένειες και άλλες επιπλοκές. Το στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης ασθένειας.

Οι ορμόνες στρες μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη μιας επίμονης και βαριάς κατάθλιψης, καθώς επίσης και σε συναισθήματα ανησυχίας, ανικανότητας και ματαίωσης. Τέτοια κατάθλιψη οδηγεί συχνά σε διαταραχές ύπνου, κινητικότητας και όρεξης.

Η χρόνια ενεργοποίηση των ορμονών στρες μπορεί να αυξήσει το ποσοστό καρδιακών χτύπων και να αυξήσει τα επίπεδα λιπιδίων στρες του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το στρες επιδεινώνει δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή και μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

Η αντίδρασή σε ένα ενδεχομένως αγχωτικό γεγονός είναι διαφορετική για το καθένα μας. Μερικοί άνθρωποι είναι χαλαροί για όλα σχεδόν, ενώ άλλοι αντιδρούν έντονα.

Το μη αντισταθμισμένο στρες μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί στις πρόωρες παιδικές και νεανικές περιόδους. Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε εξαιρετικά αγχωτικά γεγονότα ως παιδιά, όπως η υπερπροστασία, η παραμέληση ή η κακοποίηση, τείνουν να είναι ιδιαίτερα τρωτοί στο στρες ως ενήλικες.